Gastouder Tiel
 

Als je student bent, kan het overweldigend zijn om alles uit te zoeken wat er moet gebeuren voordat je het huis verlaat. Het leven thuis zal voor jou ook niet vertragen, waardoor je ouders zich misschien verwaarloosd gaan voelen. Als je denkt aan wat de reactie van je ouders zal zijn wanneer je hen vertelt over deze beslissing en hoe ze zullen reageren zodra je het huis verlaat, denk dan nog eens na! Dat betekent niet dat het hen niet zal kwetsen als ze het niet van tevoren weten. Maar het betekent ook niet dat ze er nooit overheen zullen komen. Als ze van binnen genoeg steun hebben, dan zal de ontmoeting met je gastgezin ook voor hen geen al te zware tol zijn. Zoek je een gastouder in Tiel? Kijk dan eens rond op onze partnerwebsites.

Je ouders kennen

Je moet je ouders kunnen uitleggen waarom je weggaat om te studeren. Probeer niet tactvol of diplomatiek met hen om te gaan. Als je ouders bekrompen zijn en zeer starre opvattingen hebben over studeren in het buitenland en over het hele idee in het algemeen, dan is dat hun probleem, niet het jouwe. Je moet je ouders kunnen uitleggen waarom je weggaat om te studeren. Probeer niet tactvol of diplomatiek met hen om te gaan. Als je ouders bekrompen zijn en zeer starre opvattingen hebben over studeren in het buitenland en over het hele idee in het algemeen, dan is dat hun probleem, niet het jouwe. Leg je ouders uit dat je een andere cultuur en een andere manier van leven wilt ervaren en dat je andere mensen uit de hele wereld wilt ontmoeten. Je kunt ook uitleggen dat je praktische vaardigheden wilt leren die je in je dagelijks leven kunt toepassen, zoals koken, schoonmaken en het runnen van een huishouden. Je kunt je ouders ook laten weten dat studeren in het buitenland een geweldige manier is om je cv op te bouwen. Het kan ook je mentaliteit verruimen en je een breder referentiekader geven bij je toekomstige carrièrekeuzes.

Vergeet niet je ouders te laten weten waar je naartoe gaat.

Als je in een ander land gaat studeren, zul je waarschijnlijk uit het huis van je ouders moeten verhuizen. Je kunt je ouders via Skype of e-mail laten weten waar je naartoe gaat en wanneer je terugkomt. Als je in een ander land gaat studeren, zul je waarschijnlijk het huis van je ouders moeten verlaten. Je kunt je ouders via Skype of e-mail laten weten waar je naartoe gaat en wanneer je terugkomt. Het is ook een goed idee om je ouders te laten weten waar je verblijft als je op de campus bent. Als je in een residentie verblijft, laat ze dan je verdieping en kamernummer weten. Als je in een appartement verblijft, laat ze dan je blok- en gebouwnummer weten. Als je in een hotel verblijft, laat ze dan je stad en staat weten.

Voel je vooral niet verplicht om te blijven

Een buitenlandse studiereis is een kans om iets nieuws te ervaren, je kennis te verbreden en vrienden te maken met mensen van over de hele wereld. Het is geen "plicht" om thuis te blijven en voor je ouders te zorgen. Je bent nu volwassen en je moet je altijd verantwoordelijk voelen voor jezelf. Je kunt je een beetje schuldig voelen als je je ouders achterlaat, maar het is belangrijk dat je je daardoor niet laat overweldigen of het gevoel krijgt dat je "iets mist". Een buitenlandse studiereis is een kans om iets nieuws te ervaren, je kennis te verbreden en vrienden te maken met mensen van over de hele wereld. Het is geen "plicht" om thuis te blijven en voor je ouders te zorgen. Je bent nu volwassen en je moet je altijd verantwoordelijk voelen voor jezelf. Je kunt je een beetje schuldig voelen als je je ouders achterlaat, maar het is belangrijk om je daardoor niet te laten overweldigen of je het gevoel te geven dat je "iets mist".

Conclusie

Als je echt moeite hebt met deze beslissing, praat dan met je ouders. Als ze je steunen, zullen ze het ook goed vinden. Maar doe het liever vroeger dan later. Het zal veel moeilijker zijn om het op het laatste moment met je ouders uit te maken dan een maand geleden. Laat je verlangen om een andere cultuur te ervaren niet zwaarder wegen dan je verlangen om bij je familie te zijn. Als je echt moeite hebt met deze beslissing, praat dan met je ouders. Als ze je steunen, zullen ze het ook goed vinden. Maar doe het liever vroeger dan later. Het zal veel moeilijker zijn om het op het laatste moment met je ouders uit te maken dan een maand geleden. Laat je verlangen om een andere cultuur te ervaren niet ten koste gaan van je verlangen om bij je familie te zijn.